света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб църковен магазин

 

Събития

 

 

2 ноември 2004г.
Митрополитът на Варшава и цяла Полша епископ Сава на посещение в Духовния център "Св. Петка"

Митрополит Сава придружен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. посетиха храма “Св. Троица” и разгледаха библиотеката и трапезарията към Духовния Център.

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и домакините от Добричката духовна околия дариха полския гост с икона с образа на св. Троица, а той от своя страна им върна жеста, като им подари икона на Божията Майка.

Епископ Сава благослови също и църковния хор, изпълнил песнопения, както и деца от Добруджанския ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Стоян Господинов, като им даде малки икони с лика на Богородица.

Библиотеката към Духовния Център дари епископ Сава с 2 книги – “Легенда за Калиакра” и “История на Добруджа по време на Възраждането”. Епископ Сава дари на библиотеката видеофилм, разказващ за източно-православните манастири в Полша.

 

 

2 ноември 2004г.
Първа копка за нов храм в Добрич

Новата църква ще носи името на Свети Климент Охридски Чудотворец и ще е първата кръстокуполна църква в Добруджа. Терена за изграждането на новия храм се намира по бул. Русия между СОУ Климент Охридски и болница Авицена. Предоставената площ е 879 кв. м.

 

 

Техни Високопреосвещенства митрополита на Варшава Сава и Варненския митрополит Кирил и кметът на гр. Добрич Детелина Николова направиха първата копка, след което бе поставен основният камък от градежа на новия храм. В най-скоро време ще се създаде комитет за изграждане на църквата и ще се открие сметка за набиране на средства.

 

 

20 юни 2005 г.
Параклис в болницата

На 20 юни 2005 г. в двора на МБАЛ гр. Добрич бе направена първата копка за построяването на параклис на името на света Екатерина. На събитието присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, кмета на Добрич – г-жа Детелина Николова, както и болничния персонал.

 

 

15 декември 2005

От средата на месец декември започнаха да пристигат първите деца настанени в приюта за безпризорни деца към Духовния център, при храм Света Троица.

 

 

24 декември 2005
Благотворителен обяд

За втора поредна година по идея на отец Стоян Иванов, в Духовния център към храма Света Троица беше организиран благотворителен обяд за 43 деца от дом за деца лишени от родителска грижа Дъга, гр. Добрич. Миналата година отец Стоян сам организира и финансира събитието, но тази година на идеята му се отзоваха благочестивото християнско семейство Ани и Теодор Тодорови, които отделиха средства за това благородно начинание.

Гости на обяда бяха Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, кмета на гр. Добрич - г-жа Детелина Николова, зам. кмета - г-жа Валя Балчева, бащата на популярния певец Филип Киркоров и сем. Тодорови.

Община гр. Добрич и радио Добруджа зарадваха децата с дрешки и лакомства, а сем. Тодорови им дариха играчки.

Останалите 22 деца, които не присъстваха на празничния обяд, защото бяха при семействата си, получиха подаръците си на 8 януари.

 

 

26 декември 2005
Парти в Неделното училище

На втория ден на Коледа, децата от Неделното училище към храм Света Троица, организираха ученическо парти, спонсорирано от сем. Диляна и Георги Ганчеви. На тържеството децата от Неделното училище поканиха и своите връстници от Центъра за социална интеграция към Червения кръст, които също посещават занятията в Неделното училище.

 

 

23 април 2006
Благотворителен обяд за Възкресение Христово

По традиция на големи празници, с благословията на председателя на храм “Св. Троица” иконом Стоян Ив. Стоянов, бяха поканени децата от дом “Дъга” да присъстват в неделя на Възкресение Христово на гости на Духовния Център към храма.

Учителката в Неделното училище – Йорданка Ненчева, изнесе беседа за Възкресение Христово, запознавайки ги със същността на празника.

След това децата посетиха храма, а за обяд бяха поканени в социалната трапезария, за да споделят тържествената трапеза.

За да може да бъде осъществена инициативата бяха поканени спонсори, които се отзоваха с ентусиазъм да бъдат съпричастни и да стоплят детските сърца в този светъл празник. След обяда бяха раздадени пакети с лакомства.

Споносори на тържеството бяха: супермаркет “Панчатантра”, “Господинов и синове”, нотариус Юлиан Димитров, фирма “Регулит”, фирма “Пато”, фирма “Петивекс”.

 

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005