света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб църковен магазин
история на храма свещеници фотоалбум църковен хор богослужения

 

История на храм Света Троица

 

През лятото на 1902г. е избран комитет за построяването на сегашната църква “Св. Троица” на мястото на съградения през 1856г. храм със същото име. В брой 12 от 9.11.1902г. на местния вестник “Добруджанец” е поместено съобщението, че на мястото на старата църква ще се строи нова със същото име, за 30 000 златни лева. Инициативният комитет се е състоял от 20 енориаши, имената на които са запазени и до наши дни.

Строежът започнал и завършил през периода, когато кмет на града е бил Желез Абаджиев, околийски началник – Божилов, и градски инженер – Демоскало Роделия.

На 29 юни 1905г. е поставен основният камък на строежа. Проектът на църквата е изработен от арх. Петко Момчилов от София, а самия градеж на храма е станал възможен благодарение и на дарението от 5 000 златни лева, направено от добричкия дарител и благодетел Райко Цончев.

Строежът на храма е възложен чрез търг на предприемача строител Коста Кръстев от Стара Загора. Комисия, избрана от гражданството, следяла строителните работи и изразходването на средствата. Членове на тази комисия били Атанас Пачев, Димитър Попов и Добри Списаревски. Тази комисия отчитала своята дейност пред гражданството периодично.

Каменните колони, капителите и Св. Престол на църквата са дело на варненския майстор-каменоделец Хр. Леонидиев.

Първата Божествена служба в новия храм е отслужена на 6.12.1908г. с иконостаса и иконите на старата църква “Св. Троица”. Окончателното приемане на строежа обаче е извършено 3 год. по-късно, а самото освещаване на храма е станало през 1912г. от епархийския архиерей митрополит Симеон, в съслужение с гостуващия за случая Скопски митрополит Теодосий.

През двете румънски окупации на Южна Добруджа /1913-1916г. и 1919-1940г./ в българския храм “Св. Троица” е служил възторженият българолюбец свещеник Александър Тонков. Имало е години, когато заедно с него богослужението се е извършвало и с участието и на румънски свещеник, но винаги на църковно-славянски език.

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005