СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АВРАМИЙ БЪЛГАРСКИ

1 април

 

Мъченик Аврамий се родил във Волжска България и бил възпитан в мохамеданската вяра, която изповядвали неговите сънародници. Той бил богат човек и се занимавал с търговия. Бил привикнал към светските блага, но винаги оказвал гостоприемство на странници и бедни.

По Божията воля Аврамий се убедил в лъжливостта на мохамеданското учение и в истинността на християнската вяра и станал истински християнин. Изповядвайки христовата вяра, той станал омразен за своите сънародници-мюсюлмани.

Веднъж като отишъл за търговия в град Велики Болгар, започнали да го убеждават, а после принуждават да се отрече от Христа. Аврамий не се поддал на заплахите. Тогава го затворили в тъмница за дълго, а по-късно, като видели неговата непреклонност, отсекли му първо ръцете, после нозете и накрая - главата.

Свети Аврамий загинал мъченически на 1 април 1229 г. Християните в града благоговейно погребали тялото му в християнското гробище на Велики Болгар.

Виждайки, че над гроба му стават чудесни изцеления на болни християни, хората разказали на княз Георги Всеволодович. След една година тялото на мъченика било пренесено в град Владимир, където княза и семейството му, Владимирския епископ Митрофан, духовенството и народа посрещнали мощите на св. Аврамий и ги положили в църквата "Успение на Пресвета Богородица" на 6 март 1230 г.