ПРЕПОДОБНИ ЙОАН КУКУЗЕЛ

1 октомври

 

Този знаменит певец и композитор, преподобни Йоан Кукузел, живял през ХІІ век. Той е по произход българин.

Отишъл да се учи в придворната школа в Цариград, където проявил големи дарования. Заради прекрасния глас и възхитителното му пеене императорът го назначил за пръв певец при своя двор.

Своята скръб по родината и родната си майка преподобни Йоан изразил в оригинална композиция, която сам нарекъл “Полиелей на българката”.

Отегчен от суетата на столицата, тайно от императора, Йоан заминал за Атон. Влязъл като послушник в лаврата на преподобни Атанасий Атонски. Братята го приели като непознат прост човек и го назначили за пастир. По-късно като узнали неговото изключително дарование, постригали го в монашество.

Като монах вече, преподобният си построил вън от манастира килия с малка църква в чест на светите Архангели.

Насън и в будни видения няколко пъти Божията Майка му изразявала своето благоволение. Веднъж дори го възнаградила за вдъхновеното му пеене със златна монета. Намирал се в дремещо състояние, когато това станало. Щом се събудил, монетата се оказала в дясната му ръка. Тази златна монета стои и до днес, прикачена към чудотворната икона на Св. Богородица в лаврата. Тая икона се нарича с неговото име “Кукузелиса”.

Преподобни Йоан Кукузел прекарал монашеския си живот в изумителни подвизи на съзерцание, молитва и пост. Удостоил се да предвиди деня и часа на своята кончина. Простил се с братята, причастил се със светите Тайни Христови. Помолил братята да погребат тялото му в построената от него архангелска църква и предал душата си на Господа с молитва и блажена усмивка на уста.

Починал на 1 октомври, деня на Богородичния покров. Църквата го канонизирала като светец. Съставени му са служба, молебен, канон и акатист, които са преведени на старобългарски език.