ПРЕПОДОБНИ ВИСАРИОН ЧУДОТВОРЕЦ

6 юни

 

Преподобни Висарион бил родом от Египет. Той от детска възраст всецяло се посветил на служение Богу. Посетил мнозина велики подвижници-пустинножители, поел от техния дух и сам окончателно се откъснал от всичко светско. Скитал по планини и пустини като нямал постоянен покрив, а рядко се спирал и под чужд покрив. Едва покрит с вехта дреха, той не обръщал внимание ни на пек, ни на студ.

Дни и нощи прекарвал в молитва, след която често за дълго време забравял за храна. В безмълвното издигане на сърцето и ума си към Бога, той като че ли се отделял от всичко земно и се удостоил от Бога с дар на велик чудотворец. Веднъж чрез молитва и прекръстване направил горчивата морска вода годна за пиене, за да утоли изнемогналия от жажда свой ученик. Минавал през реки като по сухо и изцелявал болни.

В безусловната строгост към самия себе си преподобни Висарион бил крайно снизходителен към другите. Веднъж, когато един паднал в съгрешение инок бил наказан да не стои заедно с братята в храма, св. Висарион излязъл от храма заедно с осъдения инок, като му казал: “И аз съм грешник”.

Убедително наставлявал монасите непрестанно да бодърстват против изкушенията, възбуждани от злия дух, като предупреждавал, че тия изкушения постигат човека внезапно, особено когато душата му се намира в мирно, спокойно и безгрижно състояние.

Подвизавайки се неуклонно в аскетически и духовен живот и достигнал високо духовно съвършенство, преподобни Висарион починал в дълбока старост в края на V век.