ПРЕПОДОБНИ ГЕОРГИ, ЕП. МИТИЛИНСКИ

7 април

 

Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско пострижение. Водел смирен и добродетелен живот. През време на гонението срещу почитателите на светите икони, предприето от император Лъв ІІІ Исаврянин (717 – 741 г.), той се проявил като непоколебим защитник на иконопочитанието.

По-късно, през времето на император Константин Порфирородни (780 – 802 г.), когато гонението било прекратено, той бил възведен в архиерейски сан и станал митрополит на гр. Митилин на о-в Лесбос.

Когато на императорския престол се възкачил Лъв Армянин (813 – 820 г.), преподобни Георги бил вече твърде стар. Лъв възобновил гонението срещу почитателите на светите икони с още по-голяма сила. През 815 г. той свикал в Цариград много епископи и ги убеждавал да приемат иконоборческата ерес.

Повикан бил и преподобния Митилински епископ Георги.Той се проявил като смел войн Христов и пред всички изобличил императора и патриарха-иконоборец за техните еретически заблуждения.

Като не се засрамил от побелелите коси и дълбоката старост на светителя, Лъв Армянин заповядал да го изпратят на заточение в Херсон, където светият старец починал в изгнание. Той предпочел да пожертва временния живот на земята, но да остане верен изповедник на православната вяра и да получи вечен блажен живот.