ПРЕПОДОБНА МАТРОНА И ПРЕПОДОБНА ТЕОКТИСТА

9 ноември

 

Още през първите дни след основаването на Христовата Църква много жени с готовност приели християнската вяра и ревностно служели на Господа. През време на гоненията те проявявали необикновена твърдост, смело изповядвали вярата си, понасяли страшни изтезания и с радост пожертвали живота си за Христа.

Когато от ІV век започнало да се разпространява пустинното подвижничество, много християнки тръгнали по този път и служили на Господа чрез самоотречение и чрез трудния подвиг на пустинножителството. Така, преподобна Матрона Цариградска, която понесла от мъжа си много гонения за своята преданост към вярата, се подвизавала много години в манастир и сама основала в Цариград женска обител. Като прекарала в иночество 75 год., тя умряла на 100 год., в 492 г.

***

Преп. Теоктиста, родом от остров Лезбос, постъпила в манастир на 17-годишна възраст. Разбойници разорили манастира и заедно с другите пленници взели със себе си в Парос и монахините, мислейки да ги продадат като робини. Теоктиста успяла да избяга и като дошла до едно пустинно място на остров Парос, там прекарала 35 години при един запустял храм. Случайно ловци дошли на това място и намерили отшелницата. По нейна молба един от ловците и донесъл св. Причастие. Тя се приобщила със св. Тайни и скоро след това спокойно предала душата си Богу в 881 г.