СВЕТА ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦА ТЕОДОСИЯ

29 май

 

Св. Теодосия била родом от Цариград. Тя била дъщеря на благочестиви родители и от детство била възпитана в любов към Бога. Баща и умрял, когато тя навършила 7 години. Майка и я дала в манастир, където продължило нейното възпитание в дух на подвижничество.

Там тя достигнала до такава степен на духовно съвършенство и убеденост в истините на Христовото учение, че била в състояние дори живота си да положи за своята вяра.Теодосия наследила голямо богатство, което тя употребила за украса на храмовете и за подпомагане на бедните.

Император Лъв Исаврянин (717 – 741 г.) със съдействието на еретика патриарх Атанасий започнал гонение против почитателите на светите икони. Заповядано било да се унищожи и древната чудотворна икона на Спасителя, поставена още от Константин Велики над вратите на царския дворец.

Тогава Теодосия, която присъствала заедно с други инокини при това посегателство, в порив на ревност поискала да попречи на това кощунство. Тя отместила стълбата, по която се качвал войник да свали иконата, и войникът паднал на земята и тежко пострадал. Поради това Теодосия отишла с инокините при патриарх Анастасий и започнала да го укорява и изобличава за нечестивото иконоборство.

Той съобщил на императора за нанесеното му оскърбление и преподобна Теодосия била затворена в тъмница, където в продължение на 7 дни и нанасяли по 100 удара, а на другите инокини още в същия ден били отсечени главите. На 8-ия ден Теодосия била влачена по града, хулена и оскърбявана, и накрая и нанесли жесток побой, от който тя умряла. Това станало на 29 май 730 г.