СВЕТИ МЪЧЕНИК ЕПИМАХ

31 октомври

 

Св. мъченик Епимах се родил в Египет и живеел в епохата на гоненията срещу Църквата. Още млад, той се заселил в Пилусийската гора, където заживял по примера на св. Йоан Кръстител. Като чул, че в Александрия християните страдали от идолопоклонниците, блажени Епимах отишъл в града, влязъл в главния езически храм по време на голям езически празник, прекатурил жертвоприношенията на земята и строшил идолите.

Управителят Апелиан го затворил в тъмница. Тук той утвърждавал верните в техния подвиг за Христа. Провесили го на дърво и го стъргали с железни нокти. Замервали го с камъни. Трошили костите му. А той говорел на мъчителите си:

- Нашият Господ Иисус Христос беше разпънат и заради мене, беше прободен с копие и напоен с оцет. А сега не трябва ли и аз да бъда причастник в страданията Му? Наложете ми мъки по-големи от тия, които сега ми налагате! Плюйте ме! Ругайте ме! Турнете трънен венец на главата ми! ... Разпънете ме на кръст и ме прободете с копие! Всичко това претърпя Господ. Нека и аз претърпя същото!

Имало много люде, които следели как мъчат св. Епимах. Между тях била и една жена, едното око на която било сляпо. От очите и се стичали сълзи, като гледала страданията на мъченика. Мъчителите го биели жестоко по цялото тяло и наоколо пръскали капки кръв. Една капка паднала в сляпото око на тая жена и то оздравяло. Погледнала и с това око, жената радостно извикала:

- Велик е Тоя Бог, Когото страдалецът изповядва! Той направи чудо с мене!

Разярен от тая прослава, управителят Апелиан заповядал да бъде отсечена главата на св. Епимах.