света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб
християнски живот
църковен магазин
кръщение изповед венчание маслосвет пости панихида

 

Кръщение

 

Кръщението е установено от нашия Господ Иисус Христос. Той е дал заповед на апостолите: "Идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Светия Дух" (Мт. 28:19). За да се кръсти човек трябва да повярва в Господа и да се покая.

В Православната Църква кръщение се извършва във всяка възраст, започвайки с новородени пеленачета.

При кръщението участват кръстници (възприемници). Те отговарят вместо новороденото и извършват всички действия, които се извършват от кръщавания - прочитане Символа на вярата, символичното заплюване и стъпкване на дявола и др. Неговата вяра замества вярата на кръщелника му и знанията му по основните въпроси на вярата се вменяват на кръщаващия се, докато навърши съзнателна възраст.

Кръстника се грижи за своя кръщелник през целия му живот. Ролята на кръстника е много важна в живота на детето и трябва да се приема само от човек, който разбира отговорността която поема. Кръстника трябва да е православен християнин, запознат с основите на вярата, защото основната му отговорност е да въведе своя кръщелник във вярата.

Кръщение се извършва само веднъж и не се повтаря никога! Но поради голямата важност на кръщението в живота на православния християнин ако някой има съмнения дали е кръстен, трябва да се предупреди свещеника, който може да повтори кръщението но произнасяйки думите: "Кръщава се божият раб (името) ако не е кръстен".

Това е свещенодействие, при което вярващият чрез трикратно потапяне в осветена вода и при призоваване името на Пресветата Троица, се отмива първородния грях и всички грехове извършени до кръщението и става член на Христовата Църква.

При здрави деца и възрастни хора кръщение с поръсване или обливане е недопустимо.

В случай на смъртна опасност, ако наблизо няма свещеник, кръщение може да се извърши и от мирянин.

Момичетата имат нужда от жена кръстница, а момчетата - от мъж.

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005