света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб
християнски живот
църковен магазин
кръщение изповед венчание маслосвет пости панихида

 

Маслосвет

 

Елеосвещението, или както още се нарича - Маслосвета, се извършва над болен като се помазва тялото с осветен елей (олио) и се измолва от Господа телесно и душевно изцеление. Маслосветът задържително се предшества от изповед, а след него болният приема и Свето Причастие.

За да бъде той действен от болния се изисква: твърда вяра, пълно предаване на Божията воля и търпение. Сам Господ Иисус Христос казва: "Ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия!" (Марк 9:23). Желанието да приемеш маслосвета трябва да е лично, а не под настояването на роднина или свещеника.

Ако болният не получи видимо облекчения след направения му маслосвет не бива да губи надежда, а да има търпение и вяра в Бога.

Не трябва да се счита, че болестта трябва да е смъртоносна, или да се намираме в безпомощно състояние. Маслосвет се извършва над сериозно болни и над престарели християни, които понеже са в преклонна възраст, очакват скорошна смърт. Но тъй като смъртта може да дойде внезапно, затова веднъж годишно - на Велики Четвъртък, маслосвет се извършва и над всички здрави християни, присъстващи на литургията.

Маслосвет не може да се извършва над:
- здрави хора (с изключение на Велики Четвъртък)
- умопомрачени или вече изгубили съзнание
- деца под 7-годишна възраст
- друговерци и инославни (римокатолици, протестанти и т.н.)
- животни

Не бива да се бърка Маслосветът (Елеосвещението) с Елеопомазването, което се извършва в края на утринното богослужение.

Извършването на Маслосвет не изключва лекарствените средства. Дори в Свещеното Писание ясно е казано: "Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал ... Господ е създал от земята лекарствата, и благоразумен човек не ще ги пренебрегва" (Сир. 38:1,4). Ако болестта е излечима с естествени средства нормално е да се обърнем първо към лекар и да спазваме назначеното от него лечение. Но добрият християнин няма да престане да се осланя и на Божието милосърдие, дори ако медицината е безсилна.

Не бива когато изгубим надежда в медицината да посещаваме врачки, екстрасенси и др. "лечители", подлъгани че са набожни и благочестиви хора, защото имат в кабинетите си икони и препоръчват на пациентите си да ходят на Църква. Всичко това е много опасно както за тялото, така и за душата, а временното облекчаване на телесните им болки може да доведе до гибелен край. Защото не може да се служи и на Бога, и на дявола (Мат. 6:24) и каква полза човека, ако придобие цял свят и телесно здраве, а погуби душата си (Мат. 16:26).

Маслосвет се извършва само от свещеник в църквата, в дома на болния, или в болница (ако е на легло).

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005