света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб църковен магазин
неделно училище библиотека социална трапезария сиропиталище

 

Неделно училище

 

Неделното училище към храм “Св. Троица” е едно от първите у нас след промяната. Началото му е поставено от протойерей Петър Михайлов през октомври 1990г. То функционира до кончината на о. Петър през 1993г. Отворено е отново на 17 март 2002г. и в него се записват 30 деца. В часовете по вероучение учениците изучават Стар и Нов Завет.

учебната стая

През 2005 г. в заниманията се включват повече практически часове и занимателни уроци по приложни изкуства, иконопис и църковна музика. През тази учебна година за първи път малчуганите са разделени в 2 групи – от І до ІІІ клас и от ІV до VІІІ клас. Някои от учениците участват в богослуженията. Десет деца по желание се подстригаха за иподякони и вземат участие в неделните литургии.

Заниманията по вероучение се водят от Йорданка Трифонова, богослов по образование, дъщеря на покойния о. Петър. “Учим ги на всички християнски добродетели, които са крепили човечеството, споделя тя. Надяваме се, че ще ги прилагат в живота. Изучават и история на християнската църква”, разказва тя.

детска икона детска икона

Занятията по иконопис се водят от Росен Йорданов. Децата проявяват интерес към рисуването, съчетават практика и теория и се получават много красиви икони. Интересното тук е, че не се рисува върху картон, а върху дъски.

В часовете по приложно изкуство, водени от Радостина Василева, се работи предимно с подръчни материали. Децата се учат да използват всичко и с въображение да правят от нищо нещо. Голяма част от предметите, които децата са изработили, се продават. Със събраните средства се купуват материали за изработката на картички, къщички, фигурки.

детския хор

В часовете по църковна музика под ръководството на Светла Сараджелиева децата изучават богослужебни песнопения. Църковните мелодии не затрудняват децата. В момента се сформира детски състав за църковно пеене. Занятията се провеждат всяка събота от 14 ч.

За децата от неделното училище се организират екскурзии.

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005