света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб
християнски живот
църковен магазин
кръщение изповед венчание маслосвет пости панихида

 

Венчание (Брак)

 

Това е богослужение, по време на което булката и младоженецът дават обещание пред свещеника и Църквата за взаимна любов и вярност и се благославя техния съюз. В брака се създава ново християнско семейство, където се раждат и се възпитават в християнски дух децата.

За да се извърши венчание се изисква двамата да са кръстени; да не са роднини и да нямат духовно родство; да бъдат душевно здрави; да нямат сключен брак с други лица; да не са дали монашески обет.

Не се позволява венчание през време на постни дни; срещу неделя (т.е. в събота); срещу Господски и Богородични празници; срещу деня на Отсичане главата на свети Йоан Кръстител и срещу Крстовден. При изключителни случаи венчавки се извършват във всички дни освен в дните на Великия пост и то с разрешение на епархийската власт.

Българската Православна Църква разрешава извършването на венчавки от 26 декември до 4 януари без да се изисква такова позволение.

В Православната Църква венчание се извършва и над встъпващи във втори, или трети брак, но става с по-малка тържественост и съдържа специални покайни молитви.

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005